De 11 mooiste Verdwenen Merken van 2021

Vorig jaar hoopten we rond deze tijd nog dat we de coronacrisis in 2021 definitief achter ons konden laten. En toen we deze zomer zelfs weer even mochten Dansen met Janssen had niemand kunnen vermoeden dat we nú midden in een lockdown zouden zitten.

- December 27, 2021


1 miljoen views op YouTube-kanaal Verdwenen Merken

In november heeft het YouTube-kanaal van Verdwenen Merken de miljoenste impressie gehad.

- November 21, 2021


Dit zijn de verdwenen merken van 2020

Het is geen verrassing dat de pandemie een enorme impact op onze economie heeft (gehad). De winkelstraten hebben er nog nooit zo desolaat bijgelegen rondom de feestdagen. Opvallend is dat dit niet direct terug te zien is in het aantal merken dat is verdwenen. De coronasteunmaatregelen hebben zelfs minder merken dan normaal doen verdwijnen. Kijkend naar het aantal faillissementen zitten we zelfs op het laagste niveau van dit millennium! Van een kaalslag in de winkelstraten en schappen is dan ook nog geen sprake. Verwacht wordt wel dat komend jaar alsnog veel merken het loodje leggen.

- December 23, 2020


Dit zijn de verdwenen merken van 2019

Bij het sluiten van dit decennium kunnen we terugkijken op bewogen jaren qua merkengebied. Warenhuizen vielen om, ziekenhuizen gingen failliet, motorclubs werden van de weg gehaald en voor onze boodschappen kunnen we bij steeds minder formules terecht. Ook in 2019 zagen we grote merken verdwijnen, steeds vaker gevolgd door een online doorstart. Zo is V&D een bescheiden e-tailer geworden en ook Kijkshop heropende recentelijk haar digitale deuren. Richard Otto en Robbert van Loon, auteurs van het boek Verdwenen Merken, kijken naar de verhalen áchter deze merken. Want merken verdwijnen lang niet altijd door overnames of faillissementen, maar ook door spannende intriges en persoonlijke vetes. Ze hebben daarom als missie om de mooiste Nederlandse merken niet uit ons collectief geheugen te laten verdwijnen. Dit is hun selectie van vaderlandse verdwijnmerken voor 2019.

Door: Richard Otto en Robbert van Loon - December 20, 2019


VerdwenenMerken.nl in webarchief van Koninklijke Bibliotheek

De website VerdwenenMerken.nl is door de Koninklijke Bibliotheek (KB) geselecteerd voor webarchivering. KB wil met deze verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet.

- May 11, 2019


2018 samengevat in Verdwenen Merken

Een memorabel Muziekjaar wordt vaak getoetst aan de ‘groten die heengingen’. Op merkengebied werkt dit net zo. Van de tientallen merken die jaarlijks het veld ruimen zijn er slechts een paar die we ons in de toekomst nog herinneren. 2018 heeft zich op dit vlak niet onberoerd gelaten. Het was het jaar dat Nuon bekendmaakte haar activiteiten te laten overgaan in Vattenfall en Jobbird samen met TravelBird bijna uitgevlogen leken te zijn. In de winkelstraten sloten onder meer de Athleteshop, de Linnerie, Duthler en Lake Side haar deuren. Das Magazine verdween uit de kiosk en in de supermarkt verdwenen de merken Perfekt, Markant en Boer en Land definitief van onze boodschappenlijstjes. Robbert van Loon en Richard Otto, auteurs van het boek Verdwenen Merken, blikken terug op 2018 aan de hand van enkele memorabele merken die dit jaar verdwenen (en 5 merken die juist hun comeback maakten).

Door: Verdwenen Merken - December 19, 2018


Deze bekende merken verdwenen in 2017

2017 was een bewogen jaar waarin grote merken (terug)kwamen en vergingen. Zo zagen we V&D terugkeren als pop-up Schoolcampus en ook dagblad De Pers kwam eenmalig als pop-up editie voor Milieudefensie terug. De Gaykrant maakte een digitale comeback. En er keerden meer merken terug. Planta en Caraco prijkten weer op ons boodschappenlijstje en Davino opende zelfs een eigen patiseriewinkel. Deze moest echter ook hetzelfde jaar weer sluiten… De merken Cora Kemperman, McGregor en Phone House werden wél ternauwernood via een doorstart gered. Afscheid namen we onder meer van Typhone.nl, Plasma Discounter en het alcoholarme Stenders. Richard Otto en Robbert van Loon, auteurs van het boek Verdwenen Merken, blikken terug op 2017 aan de hand van de 7 meest in het oog springende merken die de jaarwisseling niet haalden.

Door: Richard Otto en Robbert van Loon - December 20, 2017


Caraco ijs is terug! Voor even..

Het iconische ijsmerk Caraco maakt een comeback in de Nederlandse supermarkten.

Door: Richard Otto - September 2, 2017


Verdwenen Merken nu als eBook beschikbaar

Sinds dit voorjaar is ook de 2e druk van bestseller 'Verdwenen Merken' uitverkocht. Volgend jaar willen Richard Otto en Robbert van Loon een geheel nieuwe editie maken, maar als 'zoethouder' kunnen consumenten die hebben misgegrepen de titel nu als eBook bestellen.

- August 3, 2017


2e druk Verdwenen Merken boek is uitverkocht!

Ook de tweede druk van 'Verdwenen Merken' is nu uitverkocht! Blijf deze website volgen om op de hoogte te blijven van komende activiteiten op gebied van verdwenen merken.

Door: Richard Otto en Robbert van Loon - June 12, 2017


Deze site draait op Bolt.