Topic

Vergeten merken, maar (nog) niet verdwenen

- July 25, 2015

Op de eerste editie van het boek ‘Verdwenen Merken’ kregen we veel positieve reacties binnen. Veel lezers kwamen ook met suggesties voor merken die ze graag in een 2e editie terug zouden zien. Een aantal van deze merken nemen we mee, maar er waren ook wel een aantal merken die nog gewoon in de winkel te koop zijn. Het zijn merken die jaren geleden nog in vrijwel alle supermarkten verkrijgbaar waren of veel in het straatbeeld tegenkwamen. Vaak zijn deze merken nu niet meer overal verkrijgbaar of zijn ze in de verstopte hoeken van de supermarkt te vinden. Hierbij een overzicht van de meest genoemde ‘vergeten merken’. Nogmaals: deze merken bestaan nog!

3ES
De blikjes 3ES Sinas, Cola of Lemon waren in de jaren ’80 vooral populair onder de jeugd, aangezien dit b-merk frisdrank een stuk voordeliger waren geprijsd dan de a-merken Sisi, Coca Cola, Sprite of Pepsi. Het merk valt nog steeds onder Bavaria en is vernoemd naar de drie oprichters Frans, Piet en Jan Swinkels.

Belinda (sigaretten)
Nederlands sigarettenmerk met de kortharige rokende dame.

Blooker’s Cacao (cacaopoeder)
De Amsterdamse fabriek sloot al in 1962. De Bussumse cacaofabriek Bensdorp nam de productie het cacaopoeder over. Chocoladeverwerkingsbedrijf Rademaker is tegenwoordig verantwoordelijk het merk.

Caballero (sigaretten)
Nederlands sigarettenmerk in het lichtbruine papieren sigarettenpakje met als logo een man met caballerohoed en paard.

Choca (chocoladevlokken)
De verpakking is al jaren hetzelfde en de inhoud met cacaofantasie-vlokken ook.

DAF (automerk)
Van Doone’s Aanhangwagenfabriek stopte al midden jaren ’70 met de ‘sullige’ personenauto’s. Vrachtwagens en autobussen worden echter nog steeds onder deze merknaam gemaakt.

Eppo (weekblad)
Striptijdsschrift Eppo eerste editie rolde in 1975 van de drukpers. Het stipblad heeft door de jaren heen diverse naamsveranderingen ondergaan: ‘Eppo Wordt Vervolgd.’ ‘Sjors en Sjimmie Stripblad’, ‘SjoSji’ en ‘Striparazzi’. In 1999 viel het doek, maar in 2008 werd nieuw leven ingeblazen.

EXPO (winkel)
De winkel gespecialiseerd in cadeau-artikelen, ansichtkaarten, posters en lijsten ging in 2012 failliet, maar een deel van de franchisenemers ging onder dezelfde naam door

Filmclub
Videotheekketen Filmclub is de laatste jaren door Video-On-Demand en illegale downloads geslonken naar 12 vestigingen (dec 2015).

Free Record Shop (winkel)
FRS had in Nederland bijna 200 platenzaken. De consument kocht echter steeds minder CD’s en in 2014 ging de winkelketen failliet. Boekenwinkelketen Boekenvoordeel nam de naam over en startte in hun filialen een shop-in-shop, wat eigenlijk niet meer is dan een DVD-kast met een Free Record Shop-sticker. De website FRS.nl is ook nog live.

Hitkrant (weekblad)
In 1977 startte Hitkrant als Nederlands muziektijdschrift voor tieners. Midden jaren ’80 had het popblad een oplage van 75.000. In 2013 was dat nog maar 26.000. Terwijl de concurrenten Popfoto, Muziek Expres en Muziek Parade al jaren geleden het loodje legde, weet Hitkrant in deze woelige tijden te overleven. Het wordt tegenwoordig uitgeggeven door ZPRESS Young.

Koeleman
Koeleman conserven was vooral bekend van hun appelmoes en augurken met het vliegende vogel-etiket. In 2006 kwam het merk in zwaar weer en ging het na 100 jaar failliet. Het werd vervolgens overgenomen door investeringsbedrijf Neerlands Glorie (waar ook al Jonker Fris en Hak onder vielen). In 2012 werd bekend dat het merk weer terug in de schappen kwam. Sindsdien was het bij C1000 en de Action te koop. Geen enkele grote supermarktketen heeft het merk momenteel in haar schappen, dus er is een grote kans dat het merk niet alleen is vergeten, maar ook echt verdwenen.

Leeuwezegel (margarine)
Bekend van de slogan 'Leeuwezegel kies je voor de kwaliteit'. Het is echter wel lastig kiezen, want het product is slechts in een beperkt aantal supermarkten beschikbaar.

Martinair
Martinair is een vliegtuigmaatschappij dat eind jaren ’50 werd opgericht door Martin Schöder en John Block. Niet alleen de felrode huistijl, maar ook de hoge mate van service waren bekende kenmerken voor de consument. Eind 2011 werd bekend dat de vliegtuigsmaatschappij alleen nog vracht ging vervoeren. De charmante sterwardessen in rood tenue moeten we sindsdien missen.

Pasta Choco (chocoladepasta)
De chocoladepasta met de twee beertjes is nog steeds te vinden in de meeste supermarkten.

Van Houten (chocolade)
In 1971 werd de chocoladefabriek in Weesp gesloten. De merknaam is echter nog in gebruik en valt tegenwoordig onder het Zwitserse Barry Callebaut.

Van Nelle (koffie)
In 1989 werd Van Nelle overgenomen door Sara Lee / Douwe Egberts, beëindigde de productie en reduceerde het tot enkel en alleen een merknaam. De koffiepakken zijn echter in sommige supermarkten nog te verkrijgbaar.

Raak
Dit frisdrankmerk was vooral in de jaren ’70 razend populair. Tegenwoordig zijn er slechts enkele smaken te koop, waarvan Raak Kindercola het bekendst is. De oprichter Anton Bruinsma overleed midden jaren ’80. Hij was vader van topcrimineel Klaas Bruinsma alias De Dominee.

SPAR (supermarkt)
Door de Jumbo’s, Lidl’s en Albert Heijns vergeten we bijna de supermarktketen SPAR. Ondanks dat SPAR niet in elke plaats een filiaal heeft zijn er toch nog zo’n 230 filialen in Nederland te vinden. Buiten Nederland is de supermarktformule in z’n 30 landen te vinden en heeft het in totaal 12.000 filialen!

Yoki drink (drinkyogurt)
Yoki drink is enkele malen van verpakking veranderd is nog steeds in de koeling van diverse supermarkten te vinden.


comments powered by Disqus

« Frits Bom over Megapool De Flippo-rage »

Deze site draait op Bolt.