Topic

Maarten Spanjer over Yab Yum

Door: Richard Otto en Robbert van Loon - July 22, 2016

Verdwenen Merken vroeg aan acteur, presentator en schrijver Maarten Spanjer naar zijn favoriete verdwenen merk.

Spanjer, auteur van onder meer het boek 'Spanjer in stukken': 'Ik weet nog dat Yab Yum een prijsvraag uitschreef waarbij je een slogan kon opsturen. Graag wilde ik hier mijn bijdrage aan leveren en bedacht de slogan: 'Uw vrouw ongesteld? Snel Yab Yum gebeld!'' Helaas won ik niet.'

Over Yab Yum
'Het beroemdste bordeel ter wereld', zo noemde voormalig oprichter Theo Heuft deze Amsterdamse nachtclub in zijn memoires. Vele wereldsterren zijn dan ook over de vloer geweest bij Yab Yum voor een drankje en ‘wat gezelligheid’. Wat dat laatste precies inhoudt laat zich raden, maar zelden kwamen er concrete gebeurtenissen naar buiten. Er was Heuft dan ook veel aan gelegen om zo discreet mogelijk te zijn. Niet iedereen wil tenslotte zijn bordeelescapades in de bladen terugvinden.

Wilde verhalen doen er wel genoeg de ronde. Vechtpartijen, afpersingen, drugshandel. Volgens media en de gemeente zou het aan de lopende band plaats hebben gevonden in Yab Yum. In 2007 moest het bordeel dan ook haar deuren sluiten op grond van de Wet Bibob. De vergunning werd officieel ingetrokken wegens het vermoeden van criminele activiteiten.

Yab Yum heeft hierna nog voortbestaan als legaal escortbureau, maar hield dat niet lang overeind. Enkele jaren daarna deed het zeventiende eeuwse grachtenpand aan de singel nog even dienst als museum: Yab Yum Unlocked. Doordat veel toeristen graag een herinnering uit het legendarische bordeel wilden meenemen koos de huidige eigenaar ervoor om het museum te sluiten en het pand vooral als bellegingsobject vast te houden. Yab Yum is overigens Tibetaans voor Vader en Moeder.

Pikant reclame-detail: tv-reclame voor een bordeel maken mocht niet en daarom kwam er een commercial over... Yab Yum Champagne.

Lees de verhalen van meer dan 300 verdwenen merken in het boek 'Verdwenen merken'. Dit boek kost € 29.95 en is hier te bestellen.

Het boek ‘Spanjer in stukken’ (dertig jaar verhalen, oud en nieuw werk) is onder meer te koop bij Bol.com (paperback €19,99 | ebook €9,99) en tevens verkrijgbaar bij de gerenommeerde boekhandel.


comments powered by Disqus

« Hans Prummel (De Naamafdeling) over RTL Véronique Verdwenen Merken op Pinterest »

Deze site draait op Bolt.