Topic

Het Verdwenen Merk van Jean Paul Schaddé van Dooren

Door: Richard Otto & Robbert van Loon - June 17, 2016

Verdwenen Merken vroeg aan Jean Paul Schaddé van Dooren (marketingmanager T-Mobile) naar zijn favoriete verdwenen merk.

Schaddé van Dooren: 'Ik was nog geen marketingkoning, maar gewoon een klein jochie en overal - echt overal - waren raketjes en Calippo’s te koop. De Lemon Fizz was m’n favoriet', vertelt Schaddé van Dooren, die ook mede-oprichter is van Cityguys.nl. 'Als je goed zocht kon je ook van een ander merk dan Ola ijs kopen, in het Oosten van het land bijvoorbeeld Davino, maar mijn oma nam me altijd mee naar een eilandje bij Warmond: Koudenhoorn. Daar hing de prijskaart van Caraco en waar de meesten voor een ‘Roomijsbeker’ of een ‘Sky’ kozen, ging ik steevast voor de ‘Capriool’: een plastic bekertje in de vorm van een shuttle met een kauwgombal onderop als ware traktatie.’

Over Caraco
Caraco was een in Hellendoorn ontwikkeld ijsje met een kleine Mexicaan als logo. De merknaam was afgeleid van de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Het is het bijzondere verhaal van een bijzonder populair merk. Gerrit Valk begon in 1953 met de verkoop van De Valk IJsjes, maar veranderde die merknaam in 1964 naar het tropisch klinkende Caraco. Het legde het merk geen windeieren. De commercialsong, ingezongen door de Surinaamse band Dutch Rhythm Steel & Show, werd zelfs een megahit. “Mexicaantje Oranje Hoed, Caraco IJs geweldig goed, Caraco IJs, oeh geweldig lekker”.

In 1980 ging het merk de samenwerking aan met Unilever. In 1985 nam laatstgenoemde ook de fabriek over. Het merk Caraco bleef hierna nog ruim tien jaar zelfstandig en bracht ons verkoeling met onder andere de Prikkebeen en Sombrero. Halverwege de jaren negentig besloot Unilever om alle impuls-ijsjes onder dezelfde afzender te verkopen. Het betekende dat ‘al het ijs op stokjes’ dat op losse verkooppunten werd verkocht, verder ging als Ola. Hiermee smolt in 1996 de merknaam Caraco uit de schappen. In de fabriek in Hellendoorn wordt overigens nog steeds ijs gemaakt, maar dan van het merk Ben & Jerry's.


comments powered by Disqus

« Het Verdwenen Merk van Jan Dijkgraaf Toen WE nog HIJ en ZIJ was »

Deze site draait op Bolt.