Topic

Het einde van Video2000

Door: Richard Otto - July 20, 2016

Deze week werd bekend dat dit jaar de laatste VHS-recorder wordt geproduceerd. Vorig jaar wist het Japanse Funai nog 750.000 vhs-recorders te slijten, maar dat was niet voldoende om de productie voor consumenten voort te zetten, al helemaal niet omdat het steeds moeilijker werd om nog onderdelen voor de apparaten te verkrijgen. VHS was eigenlijk al ruim 20 jaar bij de introductie van de DVD achterhaald, maar heeft het nog lang volgehouden. Andere merken zoals Betamax en Video200 zijn al veel langer van de markt gehaald. Bij het door Philips ontwikkelde Video2000 (ookwel V2000 genoemd) was het vooral het gebrek aan sexfilms wat de das omdeed.

Het was Philips’ stokpaardje eind jaren zeventig, Video 2000 zou dé standaard worden voor videorecorders. Samen met Grundig had het Eindhovense bedrijf er jarenlang aan gesleuteld met een superieur eindresultaat als gevolg.

Kwalitatief zou Video 2000 dan ook op mijlenverre afstand staan van bijvoorbeeld de VHS of Betamax. Nederland had nu zelfs de mogelijkheid om maar liefst vier uur op elke zijde van de omkeerbare cassette op te nemen. Ook konden we door een geavanceerd afspeelsysteem, Dynamic Track Following (DTF), iedere opname zonder stoorstrepen pauzeren of versneld afspelen. Achter al deze noviteiten schuilde een complexe techniek die zelfs zo complex was dat enkel technici die uitgebreid door Philips waren opgeleid de fragiele apparaten konden repareren. Doordat dit vaker nodig was dan gepland, kregen de Video 2000-recorders al snel de bijnaam 'postduiven'. Ze keerden iedere keer weer terug bij de serviceafdeling van het merk…

Toch waren er meer redenen dat Video 2000 nooit een groot succes is geworden. Zo maakte de DTF-techniek de apparaten erg duur, terwijl het voor gebruikers geen grote must was. Ook weigerde Philips het patent op Video 2000 vrij te geven, iets dat fabrikant JVC wel deed met haar VHS-systeem. Video 2000 werd daardoor wel erg ongebruiksvriendelijk voor andere producenten en producten. De Verenigde Staten liepen net zo min warm voor Video 2000, wat wel noodzakelijk zou moeten zijn voor een wereldwijd succes.

De reden hier was dat Video 2000 gebruikmaakte van het Europese kleurensysteem PAL. Het in de VS gebruikte kleursysteem NTSC was, evenals de daar gebruikte televisies, een stuk minder dan dit PAL-systeem.

Hierdoor viel de superioriteit van Video 2000 ineens een stuk minder op. De belangrijkste reden was, volgens kenners, een gebrek aan porno in het Video 2000-formaat. Het goedkopere VHS-systeem had wel een overvloed aan volwassen natuurfilms beschikbaar, waardoor Philips een belangrijke en omvangrijke doelgroep misliep. De laatste Video 2000-recorders werden in 1988 geproduceerd.

Promotiefilm over VCR200:


comments powered by Disqus

« Hoe meisjes met een snor kinderen weerhielden van het drinken van (nep)bier Gratis sms’en met HotSMS »

Deze site draait op Bolt.