Topic

Deze vijf Vendex-merken gingen V&D voor

Door: Robbert van Loon - February 18, 2016

Nu het doek voor Vroom & Dreesmann definitief is gevallen verdwijnt er wederom een iconisch merk uit ons straatbeeld. Voor voormalig moederbedrijf Vendex is het zeker niet haar eerste merk dat wordt doorverwezen naar de eeuwige jachtvelden van ons Nederlands merkenerfgoed. Robbert van Loon, auteur van het boek Verdwenen Merken, zet een vijftal historische V&D-voorgangers voor ons op een rij.

Dactylo
Het in 1969 opgerichte Dactylo groeide in de jaren zeventig uit tot één van de grootste uitzendbureaus van Nederland. Binnen enkele jaren breidde het merk onder leiding van oprichter Ad Sagius uit tot 125 vestigingen in Nederland, 75 in België en twintig in Engeland. In 1981 verbond Dactylo zich aan de Vedior-groep, waar Sagius later nog internationaal marketingdirecteur voor Europa zou worden. In 2008 wordt Vedior op haar beurt weer overgenomen door Randstad, waarmee het merk Dactylo komt te verdwijnen.

Dynabyte
De merknaam Dynabyte is in 1995 ontstaan uit een fusie van computerwinkelketens Byte en Megaworld (beide acht filialen). Samen groeiden zij uit tot één van de meest aansprekende elektronicawinkels van ons land. Je kon er terecht voor computers, digitale camera’s, mp3-spelers en veel meer. Na diverse overnames werd in juni 2012 door de nieuwe eigenaar BAS Group bekend gemaakt dat de keten moest sluiten. De bestaande winkels zijn vanaf dat moment verder gegaan onder de andere merknamen van die groep, zoals Dixons en iCentre.

Gran Dorado
Jarenlang waren de bungalowparken van Gran Dorado de grootste concurrent van Center Parcs. Uniek aan Gran Dorado was dat de meeste bungalows in privébezit waren van consumenten. Zij lieten deze vervolgens verhuren door Gran Dorado. Het merk groeide zo uit tot de grootste bungalowvakantie-aanbieder van Europa met ruim veertig parken en 7500 bungalows. In 2002 moest alsnog een fusie volgen met Center Parcs, maar hier stak De Nederlandse Mededingingsautoriteit een stokje voor. Het werd pas toegestaan als men de parken ook ging verdelen onder concurrenten. Uiteindelijk zijn slechts vijf parken verder gegaan als Center Parcs en is het merendeel overgenomen door concurrent Landal Greenparks.

MCN
Maurice de Hond was een voorloper op zijn generatie toen hij in de jaren tachtig heel Nederland aan de PC probeerde te krijgen. Hiervoor promootte hij onder de naam Microcomputer Club Nederland (MCN) onder andere games en educatieve software in een gelijknamig tijdschrift. Daarnaast verzorgde MCN de computerafdeling van V&D en Dixons. Hier bracht het onder meer Vendex computers en de Commodore 64 aan de man. In 1987 ging de stekker uit de club, waarna in Nederland de hele game-industrie nog lang onderbelicht bleef.

Vendoplan
De crisis is in volle gang als in 2008 ook het gerenommeerde keukenbedrijf Vendoplan omvalt. Samen met eigenaar Almat, de grootste Nederlandse producent van keukens, laat het merk honderden gedupeerden van een koude kermis thuiskomen. Bestellingen worden geannuleerd en aanbetalingen gaan in rook op. Vendoplan verkocht op dat moment haar keukens via de warenhuizen van V&D. Het faillissement is volgens het merk te wijten aan een dalend vertrouwen in de economie. Consumenten houden de hand op de knip tijdens het verbouwen en door een ingestorte huizenmarkt wordt er nauwelijks meer verhuisd.


comments powered by Disqus

« Verdwenen tv- en radiozenders 20 jaar terug: De verloren wedstrijd van Sport 7 »

Deze site draait op Bolt.