Topic

De opkomst en ondergang van Sunrise frisdranken

- April 27, 2015

De frisdrank van Sunrise was vooral zeer populair in Rotterdam en omstreken. In 1889 werd het bedrijf opgericht, waarbij in eerste instantie de focus vooral lag op de productie van alcholische dranken. Pas na de 2e wereldoorlog werd de productie van limonade hun voornaamste activiteit. De zaken gingen eind jaren '50 zo goed dat er één van de modernste fabrieken ter wereld werd gebouwd met een productiecapaciteit van 17.000 flessen per uur.

Eind jaren '70 begonnen de zaken van de bekende limonadefabriek echter te verslechteren. Sunrise was regionaal een zeer bekend merk, maar begon de concurrentie van landelijk bekende merken steeds meer te voelen. Vooral de concurrentie van Amerikaanse frisdrankmerken, zoals Pepsi en Coca Cola werd steeds heviger. Ook andere bekende Nederlandse merken, waaronder Exota, Green Spot en Joy hadden last van de Amerikaanse giganten die steeds populairder werden in Nederland.

De Sunrise frisdrankflessen werden gefabriceerd in 0,75 liter flessen, maar door introductie van 1 liter statiegeldflessen zou opnieuw een enorme investering gedaan moeten worden in de Sunrise fabriek. Wat ook niet mee hielp was de Exota-affaire waar veel Nederlandse consumenten onterecht klachten en claims indienden voor klappende flessen. Dit was niet alleen funest voor Exota, maar ook Sunrise had hier veel last van. De laatste steek was de invoering van accijns op frisdrank. Hierdoor werd Sunrise gedwongen om in 1978 na tachtig jaar te sluiten.

Kijk uitgebreide informatie over dit merk op de website van Sunrise.


comments powered by Disqus

« Van Knaakland naar Euroland De opvallende Bloopers van Smiths »

Deze site draait op Bolt.